/   portofbar.me     Travel   / Crnogorski  

2019-10-08 09:12:58

[ Objavila B.B. ]

U NP SKADARSKO JEZERO

Nacionalni parkovi Crne Gore obilježili su 7. oktobar - Dan zaštite Dinarida, u NP Skadarsko jezero, gdje je u Centru za posjetioce na Vranjini organizovana edukativna radionica za 40 učenika VI i VII razreda OŠ Vladika Danilo iz Gornje Zete i OŠ Milan Vukotić iz Golubovaca.

Kako su saopštili iz NP CG, Učenici su imali priliku da steknu nova saznanja o Dinaridima, gdje se nalaze, koje su im specifičnosti, koliko zaštićenih područja obuhvataju i zašto je važno njihovo povezivanje u jedinstvenu Mrežu Parkova Dinarida.

Obilaskom Centra za posjetioce kroz modele reljefa nacionalnih pakova Crne Gore i eksponate karakterističnih biljnih i životinjskih vrsta učenicima je predstavljena prirodna i kulturna baština nacionalnih parkova i ukazana potreba njihove zaštite, očuvanja i održivog razvoja. Dan zaštite Dinarida obilježen je u po jednom parku u svih osam zemalja članica Mreže parkova Dinarida – Sloveniji (PP Skocjanske jame), Hrvatskoj (NP Telašćica), Bosni i Hercegovini (NP Una), Crnoj Gori (NP Skadarsko jezero), Srbiji (PP Tikvara), Kosovu (PP Germia), Makedoniji (NP Pelister)i i Albaniji (NP Shebenik- Jabllanica) , istakli su iz Nacionalnih parkova.

Dan zaštite Dinarida, ustanovljen je u maju 2019. godine na Generalnoj Skuštini Parkova Dinarida u Blidinju (Bosna i Hercegovina), a obilježavanjem ovog ekološkog datuma ukazije se na važnost prirodnog i kulturnog nasljeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletanost prirodnog bogatstva i kulturno-istorijskih vrijednosti ovog, po mnogo čemu, posebnog prostora u Evropi.

Nacionalni parkovi Crne Gore članica su Mreže Parkova Dinarida koju čini 80 članova sa 95 zaštićenih područja iz osam zemalja Dinarskog luka.


rtcg.me rtcg.me
dinarida zatite rtcg parkova gore crne osnovce skadarsko radionica zemalja nacionalni jezero


User comments