/   portofbar.me     Travel   / Crnogorski  

2019-10-01 22:05:15

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

ZBOG PRENASELJENOSTI, KLIMATSKIH PROMJENA ...

Zbog prenaseljenosti, zagađenja i posljedica klimatskih promjena, kao što je podizanje nivoa mora, mnogo zemalja razmatra mogućnost preseljenja prijestonice. Poslije Indonezije, Tajland bi mogla biti sljedeća država u jugoistočnoj Aziji koja će preseliti prijestonicu, nakon što je premijer Prajut Can-Oca ocijenio da bi takav korak pomogao Bangkoku da prevaziđe sve veće urbane izazove.

Poput Džakarte, Bangkok se suočava s prenaseljenošću, zagađenjem, porastom nivoa mora i gustim saobraćajem, prenosi Blic navode Gardijana.

Pred gradom su dvije opcije, pronaći drugi grad koji nije ni predaleko, ni preskup za preseljenje, a druga mogućnost bilo bi raseljavanje u šire područje Bangkoka kako bi se smanjila gužva.

Premijer je istakao da bi takav korak podrazumijevao sveobuhvatno istraživanje socijalnih i ekonomskih posljedica.

Taj predlog je uslijedio nekoliko nedjelja nakon što je predsjednik Indonezije Džoko Vidodo najavio preseljenje administrativnog sjedišta te zemlje iz prenaseljene Džakarte u Istočni Kalimantan, na indonezijskom dijelu ostrva Borneo.

Stanje u Džakarti, izgrađenoj na trusnom području u močvari blizu 13 rijeka, dodatno je pogoršano stihijskim razvojem, lošim urbanim planiranjem i saobraćajnim gužvama.

Dodatni problem je i to što Džakarta nema vodovodni sistem u sjevernom dijelu, pa je zbog toga iskorišćavanje podzemnih voda dovelo do slijeganja tla te Džakarta u nekim djelovima tone i do 25 centimetara godišnje.

Premda će glavni grad biti sagrađen na drugom mjestu, vlasti očajnički smišljaju mjere kako da spasu grad, a neki od prijedloga su vještačka ostrva oko Džakarte i podizanje brana oko najugroženijih područja.

Na listi gradova koji tonu, pored Džakarte su i gradovi poput Venecije, Šangaja, Nju Orleansa i Bangkoka, ali Džakarta je dosad učinila malo toga kako bi pokušala da riješi situaciju.

Inače, i do sada su se mijenjali glavni gradovi.

Godine 2005. Nejpido je postao novi glavni grad Mjanmara, umjesto Jangona.

I Kanbera je izgrađena kako bi postala glavni grad Australije 1911. godine umjesto Melburna.

Brazilija je takođe sagrađena kako bi Brazil izmjestio prijestonicu iz Rija de Žaneira 1960. godine.


rtcg.me rtcg.me
biti rtcg kako grad dakarte prijestonica tajlanda glavni zbog promjena klimatskih posljedica


User comments